Hoe ken ik rollen en rechten toe aan de gebruikers

Laatst gewijzigd: 2017-04-19 13:08:56 +0200

Rollen toevoegen

Gebruikers kunnen verschillende rollen bezitten in de leeromgeving. Lees de uitgebreide beschrijving van de soorten rollen.
Hieronder staat een korte beschrijving van de rollen.

• Deelnemer: volgt een cursus. (voor elke deelnemer die is geregistreerd bij een cursus, wordt er een licentie afgeschreven)
  • Begeleider: begeleidt een lopende cursus.
  • Auteur: kan educatief materiaal zoals vragen en inhoudsdelen in het systeem plaatsen.
  • Ontwerper: kan van bestaande vragen en inhoud cursustemplates aanmaken.
  • Mentor: is de meekijkende derde die de inzet en voortgang van de deelnemers kan inzien.
  • Reseller: kan toegangscodes voor een cursus aanmaken en de catalogus beheren.
  • Beheerder: beheert de leeromgeving. Hij is o.a. verantwoordelijk voor het aanmaken van contentmappen en het beheren van gebruikers.
  • Omgevingsbeheerder: Heeft de tab 'Aan de slag' waar licenties ingekocht kunnen worden.(Dit vinkje is alleen te zien als je zelf ook omgevingsbeheerder bent)

Klik achter de gebruiker waar je rollen wilt aanpassen op Gegevens en ga naar het tabblad RollenSelecteer de rollen die deze gebruiker moet krijgen, door de juiste vakjes aan te vinken. Klik op Update om het te bevestigen.

Tabbladen per rol

Na het toekennen van rollen verschijnen vervolgens tabbladen van de rollen die je hebt aangevinkt. Onder de tabbladen kun je verder per rol de privileges instellen.

Tab: Deelnemer
Je kunt deelnemers inschrijven voor een cursusuitvoering door op +Inschrijving te klikken. Kies in de pop-up één of meerdere cursussen en klik op Update. Je kunt hier ook toegang geven tot groepen, mochten deze aangemaakt zijn. Je klikt daarvoor op +GroepEen deelnemer toevoegen aan een groep gaat op dezelfde wijze als het inschrijven. De deelnemer wordt dan gelijk ingeschreven voor alle cursussen die gekoppeld zijn aan die groep. Je kunt hier ook cursussen verlengen voor deelnemers, zie hiervoor 'Cursus verlengen voor deelnemer.

Tab: Begeleider
Een begeleider moet in een begeleidersgroep ingeschreven worden, voordat hij deelnemers kan begeleiden. Als je op +Groep klikt, verschijnt er een pop-up met alle bestaande begeleidersgroepen. Selecteer er één of meerdere en klik op Update. Lees meer over het koppelen van begeleiders in een uitvoering in 'Cursusuitvoering instellingen - Tab: Begeleiders

Tab: Auteur
Klik op +Contentbibliotheek om contentbibliotheken toe te voegen waarin de auteur vragen en inhoud mag maken. Er verschijnt een pop-up. Selecteer één of meerdere contentbibliotheken en klik op Update.

Tab: Ontwerper
Klik op +Contentbibliotheek om contentbibliotheken toe te voegen waarmee de ontwerper een template mag maken. Er verschijnt een pop-up. Selecteer één of meerdere contentbibliotheken en klik op Update.

Wil je een ontwerper toevoegen aan een bestaand cursustemplate? Selecteer dan bij het kopje 'ontwerper' alle contentbibliotheken die gebruikt worden in dat cursustemplate.

Tab: Mentor
Een mentor moet in een mentorgroep ingeschreven worden, voordat hij de voortgang van deelnemers kan bekijken. Klik op +Groep en er verschijnt een pop-up met alle bestaande mentorgroepen. Selecteer er één of meerdere en klik op Update.

Tab: Reseller
Een gebruiker met de rol 'Reseller' kan toegangscodes voor een cursus aanmaken en de catalogus beheren. Klik op +Subomgeving om een subomgeving te selecteren waar hij zijn taken mag uitvoeren, klik op Update om het te bevestigen.
Om terug te keren, klik op 'Terug naar gebruikersbeheer'.