Algemene instellingen van activiteiten

Laatst gewijzigd: 2015-11-24 12:02:29 +0100

Als je lesmateriaal hebt aangemaakt onder de tab Content, kun je de blokken en activiteiten in je cursustemplate gaan vullen.

Waar voeg ik activiteiten toe?

Ga naar de tab Cursussen en klik bij een template op aanpassen.

Hoe  voeg ik activiteiten toe?

In een template kun je de structuur van de cursus opzetten die kan bestaan uit blokken (hoofdstukken) en activiteiten.

Maak om te beginnen een blok aan door op +Blok te klikken. Activiteiten kun je toevoegen door op de  + Activiteit te klikken. Het aNewSpring-platform biedt verschillende activiteiten, die afhankelijk van het type template beschikbaar zijn:

• Les
  • Documentatie
  • Opdracht
  • Vaardigheidsopdracht
  • Toets
  • Proefexamen
  • Assessment
  • Enquête
  • 360 graden Feedback
  • SCORM
  • Certificaat
  • Externe Activiteit
  • Webinar

Wanneer je op +Activiteit hebt geklikt, kies je een van de activiteitssoorten en vul je een naam in voor de activiteit. Klik Ok om de activiteit toe te voegen en klik op Aanpassen om de activiteit te voorzien van vragen en inhoudsdelen. Wanneer je op aanpassen hebt geklikt kom je in het activiteitsoverzicht. Hierin vind je verschillende tabbladen die hier onder behandeld zullen worden. Let op dat bij sommige activiteiten niet alle tabbladen te zien zijn, omdat ze hier niet van toepassing zijn.

Wat kan ik op de 'Instellingen'-tab

Onderstaande opties zijn niet voor alle activiteiten beschikbaar.

Titel: pas de titel van de activiteit aan door erop te klikken.
Afbeelding: Voeg een afbeelding/icoon toe door op het plaatje te klikken. Als je nog niets hebt ingevuld dan zie je een grijs icoontje.

Standaard instellingen

Maak vragen MemoTrainbaar nadat activiteit is voltooid: Lees meer over de MemoTrainer in 'Wat is de MemoTrainer'.
Deelnemers beoordelen open vraag zelf: Staat dit vinkje uit, dan moet de begeleider de open vragen van deelnemers beoordelen.
Toon score per examenterm: Laat de score zien per examenterm in een proefexamen.
Beantwoorde vragen aanpassen: Deelnemers mogen terug om antwoorden van vragen te wijzigen. Dit kunnen ze doen door op de vorige knop te klikken. Of door te klikken op de cijfers in de navigatie links bovenin het scherm. Staat deze optie uitgevinkt? Dan zien deelnemers alleen de volgende knop, rechts in het scherm.
Vragen overslaan: Deelnemers hoeven niet perse een vraag te beantwoorden. Onbeantwoorde vragen worden standaard fout gerekend op het moment dat de antwoorden worden verzonden. Vragen die zijn overgeslagen worden weergegeven in een lichte kleur in de cijfernavigatie links bovenin het scherm. Is deze optie uitgevinkt? Dan verschijnt er een pop-up op het moment dat de deelnemer een vraag probeert over te slaan met de waarschuwing dat hij pas verder kan gaan nadat de vraag beantwoord is.
Terug naar overzicht (later vervolgen): Deelnemers zien de knop 'Terug naar overzicht'. De activiteit kan op een later tijdstip worden vervolgt.
Toon controleer knop: Deelnemers kunnen per vraag gelijk controleren of de vraag goed of fout beantwoord is. Staat dit uitgevinkt? Dan krijgen ze aan het eind van de activiteit feedback.
Ranking van deelnemers tonen bij resultaten: Bij activiteiten waar gescoord kan worden, zoals toetsen en opdrachten, worden punten toegekend aan deelnemers. Deze worden in een ranking weergegeven als je deze optie aanzet bij de activiteit. Deze optie is alleen beschikbaar binnen het 'Game-based learning'-type.
Maximale tijdsduur: Vul hier de maximale tijd in waarbinnen de deelnemer de activiteit moet afronden. Deze optie is alleen beschikbaar voor toetsen en proefexamens.
Maximaal aantal pogingen: Stel het maximaal aantal pogingen in voor een proefexamen.
Geschatte activiteitsduur: Stel hier de geschatte tijdsduur in van de activiteit.

Toelichting bij start van de activiteit

De tekst of het inhoudsdeel dat je hier selecteert of toevoegt, zal in een pop-up verschijnen aan het begin van de activiteit.

Toelichting bij het einde van de activiteit

De tekst of het inhoudsdeel dat je hier selecteert of toevoegt, zal in een pop-up verschijnen aan het einde van de activiteit.

Geavanceerde instellingen

Je kunt hier een Externe ID toevoegen aan de activiteit.

Wat kan ik op de 'Activiteit content'-tab

Selecteer de content die je wilt gebruiken binnen de activiteit. Nadat je het geselecteerd hebt, vergeet dan niet om op Update te klikken.

Je kan hier ook nieuwe vragen en inhoudsdelen toevoegen door op de knoppen +Vraag en +Inhoudsdeel te klikken.
Onder "aanpassen" kan je de vragen en inhoudsdelen makkelijk aanpassen, Let hier wel op dat als je eenmaal een "type" vraag gekozen hebt deze hier niet aan te passen is, deze zou je dan moeten verwijderen en opnieuw onder een andere type aan moeten maken.
Bij iedere aanpassing die je gedaan hebt klik je op update.

Wat kan ik op de 'Volgorde en Secties'-tab

Verander hier de volgorde door de content te selecteren en te klikken op de pijlen omhoog of omlaag. Je kunt vragen en inhoudsdelen bundelen door ze in een sectie te zetten. Secties zijn voor de deelnemer zichtbaar in de linkerbalk van het afspeelscherm  van de cursus. Dit werkt tevens als navigatie. Wanneer ze erop klikken gaan ze naar de betreffende inhoud die bij die sectie hoort.

Wat kan ik op de 'Leerdoelen'-tab?

Je kunt leerdoelen koppelen aan de vragen in een activiteit om een adaptieve cursus te ontwikkelen. Zie hiervoor 'Leerdoelen koppelen aan vragen in activiteiten' en voor het totaalplaatje 'Scenario: Hoe creëer ik een adaptief leerpad voor de deelnemer?'.

Wat kan ik op de 'Extra MemoTrainbare vragen'-tab?

Je kunt hier extra vragen selecteren die bij het afronden van de activiteit vrijkomen in de MemoTrainer. De deelnemers blijven de lesstof herhalen, zodat het in hun langetermijngeheugen wordt opgenomen. Als je bij instellingen hebt ingesteld dat vragen in de activiteit MemoTrainbaar worden, worden de vragen die al gebruikt worden in de activiteit content beschikbaar in de MemoTrainer na het afronden. Bij de Extra MemoTrainbare-vragen komen hier bovenop nog extra vragen beschikbaar.

Wat kan ik op de 'Condities'-tab?

Door een conditie aan een activiteit (of blok) te hangen, kun je bepalen wanneer deze beschikbaar komt voor de deelnemer. Dit kan je doen onder dit tabblad.

Je kunt de volgende condities toevoegen:

• Activiteit is beschikbaar tot X datum
  • Activiteit is beschikbaar vanaf X datum
  • Activiteit is beschikbaar vanaf X periode na de start van de cursus
  • Activiteit is beschikbaar vanaf X periode na de start van de deelnemer
  • Activiteit is beschikbaar nadat blok X is afgerond
  • Activiteit is beschikbaar nadat activiteit X is afgerond
  • Activiteit is beschikbaar nadat activiteit X is afgerond met een minimale X score
  • Activiteit is beschikbaar nadat activiteit X is afgerond met een maximale X score
  • Activiteit is beschikbaar nadat er een kennisopname van X % is behaald
  • Activiteit is beschikbaar als een deelnemer expliciet toegang heeft gekregen

Om het wat duidelijker te maken, staan hieronder een aantal scenario's toegelicht.

Scenario 1

Na elk onderwerp in de cursus moeten deelnemers een toets maken. Als deelnemers een lage score halen voor de toets, moeten ze een herkansing maken.

• Klik op Aanpassen bij de herkansing.
  • Klik onder de tab 'Condities' op + Toevoegen.
  • Kies de conditie: '... nadat activiteit "X" is afgerond met een maximale "X" score'
  • Selecteer in het dropdown menu de eerste toets en vul een maximale score in. Als deelnemers onder dit percentage scoren, zal de herkansing vrijvallen.

Scenario 2

Er zijn landelijke toetsdagen ingesteld. Deelnemers krijgen twee dagen de tijd om een toets te maken.
  • Klik op Aanpassen bij de toets.
  • Klik onder de tab 'Condities' op +Toevoegen.
  • Voeg twee condities toe: '... vanaf "X" datum' en '... tot "X" datum'.
  • Stel de data in en bepaal of dat de deelnemers een notificatie moeten krijgen of niet.
Condities die te maken hebben met een datum, kun je per cursusuitvoering instellen. Zie hiervoor het supportartikel 'Cursusuitvoering instellingen - Tab: Activiteiten'.

Scenario 3

Je wilt een bepaalde groep deelnemers binnen een uitvoering toegang geven tot een activiteit.

• Voeg aan een activiteit de conditie "Activiteit is beschikbaar als een deelnemer expliciet toegang heeft gekregen" toe. Je kunt nu in de uitvoering instellen welke deelnemers deze activiteit tot hun beschikking hebben.

Zie hiervoor het supportartikel 'Cursusuitvoering instellingen - Tab: Activiteiten <> Deelnemers.