De structuur van aNewSpring

Laatst gewijzigd: 2016-10-05 13:54:15 +0200

Bekijk de schematische weergave van aNewSpring om de leeromgeving beter te begrijpen. 

De structuur van aNewSpring bestaat uit 3 onderdelen: 

 • Content
 • Template (het groene vlak)
 • Uitvoering
In aNewSpring kun je de verschillende gebruikers verschillende rollen geven, die je op elk onderdeel toegang kunt geven.
Contentbibliotheek

Rol: Auteur

In de contentbibliotheek (te vinden onder de tab 'Content') zet je alle content die je hebt, die bestaat uit inhoud en vragen. Je kunt meerdere bibliotheken aanmaken voor de verschillende leerpaden (Templates) die je gaat maken. Meestal geld de regel dat er per learning journey of cursus 1 contentbibliotheek aangemaakt wordt. Stel dat je taalcursussen gaat maken, dan zou de cursus Spaans een aparte contentbibliotheek krijgen en de cursus Pools ook. Daarnaast zou je een overkoepelende bibliotheek kunnen maken waar je de introductie in plaatst, als die in elke journey hetzelfde is. 

Het is heel belangrijk om de contentbibliotheek overzichtelijk te houden, zodat je later alles goed terug kunt vinden. Dat kun je doen door de vragen en inhoudsdelen te voorzien van id's en ze in mappen te zetten. 

Maak contentbibliotheken aan voor de verschillende leerpaden die je gaat maken. 

De content staat los van het leerpad waardoor je maar één keer de content hoeft te maken, die je vervolgens in verschillende leerpaden kunt gebruiken. De aanpassingen die je in vragen en inhoudsdelen doet, wordt ook doorgevoerd in de leerpaden waarin deze content gebruikt wordt. 


Template

Rol: Ontwerper

Een contentbibliotheek kan gekoppeld worden aan een template (onder de tab 'Cursussen'), zodat je met de gemaakte content de learning journey kunt opbouwen.  

Inhoudsdelen kunnen gebruikt worden: 

 • Als pagina in activiteiten
 • Als opdrachtomschrijving in een inleveropdracht
 • Als toelichting bij de start van de cursus / activiteit
 • In widgets
 • om getoond te worden boven een blok
Vragen kunnen gebruikt worden: 
 • In activiteiten

Als je naast de rol Ontwerper ook Auteur bent, kun je ook vanuit het template inhoudsdelen en vragen maken. Dit wordt dan wel opgeslagen in de gekoppelde contentbibliotheek. 

Het is aan de ontwerper om in het template eventueel leerdoelen te koppelen aan de vragen.


Uitvoering

Rol: Beheerder

Waar: Tab 'Cursussen'

Als het template (voor een gedeelte) klaar is, kan het gepubliceerd worden en kan er uitvoeringen worden aangemaakt. Hierin worden uiteindelijk de deelnemers ingeschreven. Door meerdere uitvoeringen onder een template aan te maken kun je verschillende instellingen voor deelnemers scheiden, die wel dezelfde learning journey moeten doorlopen. 

Elke uitvoering kan verschillend ingesteld worden op oa de volgende punten:  

 • Start- verloopdatum
 • Deelnemers
 • Begeleiders
 • (de)activeren van activiteiten


Let op: Het kan verwarrend zijn dat de content los staat van het template, maar het grote voordeel is dat content één keer aangemaakt hoeft te worden en gebruikt kan worden in meerdere templates. 

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.
Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?